O družbi

Druge družbeno odgovorne novice

Priznanje »mesta mestom« kar 4 našim projektom

V veliki mestni družini imamo zeleno v krvi, saj pri strateškem vodenju in odločanju ter vsakodnevnem delu v največji možni meri sledimo načelom trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva. Kar štirje ljubljanskih okoljski projekti so pred kratkim prejeli tudi priznanje »mesta mestom«, ki ga z namenom iskanja dobrih praks podarja Inštitut za politike prostora IPOP. Nagrajeni projekti so skupno zeleno, do okolja prijazno javno naročilo pisarniškega papirja in higienskih papirnatih proizvodov v celotni mestni upravi, četrtnih skupnostih, Javnem holdingu Ljubljana in povezanih javnih podjetjih in nekaterih javnih zavodih, pa električna vozila Kavalir podjetja LPP, preobrazba mestnega avtobusa LPP v mobilni mladinski center Ljuba in Drago (JZ Mladi zmaji ter LPP) ter akcija »Pokosili bomo, ko se bodo čebele najedle« (MOL).

S skupnim zelenim, okolju prijaznim javnim naročilom pisarniškega papirja in higienskih papirnatih proizvodov v Javnem holdingu Ljubljana skrbimo za zapiranje lokalnih snovnih tokov, spodbujamo zeleno gospodarstvo in trajnostni razvoj. Prehod na uporabo enega od najbolj trajnostnih higienskih papirjev (papirnate brisače in toaletni papir) na trgu nam omogoča okoljske in finančne prihranke. Z dobro prakso smo v Javnem holdingu Ljubljana in javnih podjetjih začeli že leta 2016, leta 2019 pa so se naročilu pridružili celotna mestna uprava, vseh 17 četrtnih skupnosti ter nekateri vrtci, osnovne šole in javni zavodi.

 

Za lepšo Ljubljano

Tudi letos smo se sodelavke in sodelavci Javnega holdinga Ljubljana pridružili akciji Za lepšo Ljubljano, ki vsako leto tradicionalno poteka med svetovnim dnevom voda, 22. marcem, in svetovnim dnevom Zemlje, 22. aprilom. V duhu družbene odgovornosti in spoštovanja narave smo v okviru akcije skupaj z družinskimi člani očistili okolico naše poslovne stavbe in del Poti ob žici, ki nam z drevoredom in  klopmi v toplejšem delu leta nudi prijeten zelen prostor, kjer si lahko privoščimo kratek oddih med delom.

IMG_5624

 

Nagrajeno prakso predstavili na sejmu Mesta mestom

Sodelavca Sektorja za javna naročila Javnega holdinga Ljubljana sta udeležencem aprilskega sejma dobrih praks Mesta mestom predstavila zeleno javno naročilo najbolj trajnostnega higienskega papirja, ki je na  inovativen način izdelan iz reciklirane sestavljene embalaže mleka ter sokov, brez uporabe človeku in naravi škodljivih substanc ter ga uporabljamo v skupini Javnega holdinga Ljubljana, celotni mestni uporabi, četrtnih skupnostih in nekaterih javnih zavodih.

Uradni predstavitvi dobre prakse je sledil kratek razgovor z udeleženci, ki jih je zanimalo, kako so uporabniki sprejeli omenjeni material in kako je potekala širitev uporabe na MOL. Veliko zanimanja so pokazali tudi za ostala zelena javna naročila, ki jih v podjetju izvajamo, kako in na katerih področjih potekajo ter kakšen je odziv ponudnikov na tovrstna naročila.

Organizator sejma, Inštitut za politiko prostora, je s sproščenimi predstavitvami in pogovori želel poskrbeti za izmenjavo dobrih praks in izkušenj ter implementacijo le-teh tudi drugod po Sloveniji. Dogodek se je odvijal na spletni platformi Hopin, ki je omogočila aktivno sodelovanje udeležencev in novo izkušnjo virtualnih dogodkov.

 

Nadgrajevanje znanja s področja družbene odgovornosti

Znanje je ena naših temeljnih vrednot, zato smo sodelavke in sodelavci Javnega holdinga Ljubljana letos spomladi nadgrajevali tudi znanja s področja družbene odgovornosti, s katerimi bomo lahko razširili aktivnosti, ki jih izvajamo v okviru certifikata Družbeno odgovoren delodajalec.

Na aprilskem spletnem izobraževanju Mreže za družbeno odgovornost Slovenije in Ekvilib Inštituta smo spoznali osnove družbene odgovornosti, koncepte trajnostnega razvoja, družbene odgovornosti podjetij, vključevanja deležnikov ter prepoznavanja njihovih potreb z namenom ohranjanja družbene licence za delovanje “Social Licence to Operate”. Poleg teorije smo spoznali tudi zanimive primere iz prakse.

Ekvilib Inštitut je v sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije v okviru projekta Družbeno odgovoren delodajalec maja organiziral spletni seminar Razvoj kompetenc v delovnem okolju – odgovornost zaposlenega in podjetja. Zagotavljanje delovnega okolja, ki spodbuja uporabo in razvoj kompetenc, je pomembna zaveza k družbeni odgovornosti. Na seminarju smo se osredotočili na kompetence sodelavcev in vlogo organizacije pri njihovem ohranjanju in razvijanju, pogledali, kakšno je stanje temeljnih kompetenc v Sloveniji in kakšna je konkurenčnost delovno aktivnega prebivalstva pri nas glede na mednarodno primerljive rezultate. Spoznali smo spletni vprašalnik SVOS, edino orodje v Sloveniji, s katerim lahko analiziramo stanje temeljnih kompetenc v organizaciji.

V okviru junijskega izobraževanja pa smo v sodelovanjem z Javnim zavodom Cene Štupar organizirali izobraževanje za vodje sektorjev in služb s področja usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja ter medgeneracijskega sodelovanja. Na interaktivni delavnici so udeleženci spoznali pomen pozitivnega odnosa do usklajevanja zasebnega in poklicnega življenja ter podpiranja zasebnemu življenju prijaznega delovnega okolja, zadovoljstva sodelavcev in pripadnosti. Spoznali so različne vrednostne sisteme različnih generacij in komunikacijske stile le-teh ter učinkovite načine za medgeneracijsko sodelovanje pri delu. Dotaknili pa so se tudi področja različnih sistemov motiviranja ter kako lahko dobro medgeneracijsko sodelovanje vodi k večji ustvarjalnosti in inovativnosti pri delu.

S prijavo na e- novice soglašate, da JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o. uporabi vaš elektronski naslov za namene obveščanja o novostih, ponudbi, splošnih informacijah, povezanih z dejavnostjo, ki jo izvaja JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o., dogodkih, nagradnih igrah in drugih aktualnih zadevah ter poslovnih informacijah ter da izvaja analize o branju poslanih vsebin za lastne potrebe. Vaše osebne podatke (ime, priimek in elektronski naslov) JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o. lahko obdeluje do preklica vaše privolitve.

\r\n\r\n

Hkrati ste s prijavo na e-novice seznanjeni, da se iz sistema obveščanja (e-novic) lahko kadarkoli odjavite preko povezave, ki bo v vsakem sporočilu.

\r\n\r\n

JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o. se zavezuje, da elektronskega naslova ne bo posredoval, posodil ali prodal tretji osebi, brez predhodnega obvestila in pridobitve pisnega soglasja posameznika, in da bo vaše osebne podatke skrbno varoval v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. S prijavo ste seznanjeni, da JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o. lahko uporablja zunanji novičarski servis skladno s pravili slednjega (npr. mailChimp) in podatke hrani v oblaku.

\r\n\r\n

Osebne podatke o posamezniku/ici bo JAVNI HOLDING Ljubljana, d.o.o. obdeloval zgolj v okviru zgoraj naštetih namenov zbiranja.

\r\n